• Samsun
  • Son Güncelleme 13:15

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kronik hastalar için bir öneri…

Küçüklüğümden beri alerjik bir bünyeye sahibim. Ayrıca çocukluğumda, birçok defa farenjit yüzünden geceleri nefes alamayıp tıkandığım ve acil servislerde cihaz yardımıyla solunum yollarımı açtıkları gün sayısı da epey fazla.

Büyüdükçe bu nöbetler ortadan kalktı fakat bu sefer özellikle mevsim geçişlerinde kronik olarak yaşadığım ağır nezle ve grip hastalıkları hayatımda yer almaya başladı.

Bugünden yaklaşık 6 yıl kadar önce maraton yarışına hazırlık için başladığım Yoga aslında bir yandan yaşadığım kronik solunum yolu hastalıklarına da çare oldu. Peki tam olarak nasıl oldu?

Yoga yapmaya başlamadan önce biraz ön araştırma yaparak başladım işe. Yoga ile ilgili herhangi bir kurs veya dışarıda başka bir eğitime gitmediğimi de belirteyim. Tamamen internet üzerinden yaptığım ön araştırmalar sonucu yogaya başlamak için birkaç faydalı site ve video buldum.

Basit yoga egzersizleri yaparak başladığım bu serüven beni hem fiziksel hem de zihinsel açıdan harika hissettirmiş olmalı ki yoga egzersizlerini ve rutinlerini daha derinlemesine araştırmaya ve ciddiye almaya başladım.

Tam da bu sırada bağışıklık sistemimizi, detaya girmek gerekirse lenfatik sistemimizi harekete geçiren bir yoga rutini bulmam yıllardır yaşadığım kronik hastalığı yenmemi ya da en azından vücudumdan uzak tutmamı sağladı.

İnsan olarak doğal postürümüz ve sürekli iki ayak üzerinde yürüyüp hayatımıza devam etmemiz vücudumuzdaki kanın devamlı olarak ayaklarımızda birikip bunun aksine vücudumuzun üst bölümünde dolaşan kanın nispeten daha az olmasını sağlamakta.

Bulduğum bu yoga rutini de temelde vücudumuzdaki kan akışını vücudumuzun üst bölgesine ve lenfatik sistemimize doğru ilerlemesine yardımcı olan bir egzersiz rutini.

Sonuç olarak, bu egzersizi her gün sabah kalktıktan sonra akşamları da yatmadan önce düzenli olarak yapmam sonucu 1 yıl boyunca yazımın başında bahsettiğim kronik hastalıkları vücudumdan uzaklaştırdım.

Yoganın vücuduma olan faydası bununla sınırlı kalmadı. Yoganın temelinde nefes egzersizleri büyük önem taşır. Bu egzersizler vücudumda nefesimi daha iyi kontrol etmemi, vücudumun merkez ve bel bölgesini güçlendirmemi ve vücudumun esnekliğini artırmamı sağladı.

Bunun dışında yoga rutinleri sırasında yapılan esneme hareketleri ve meditasyon egzersizleri de zihinsel olarak stres ile başa çıkmamı, odaklanma ve yaratıcı zekamı güçlendirmekte yardımcı oldu.

Yoga, benim için sadece bir egzersiz değil aynı zamanda bir yaşam tarzı haline geldi. Fiziksel olarak yaşadığım hastalıklardan korunmam ve zihinsel olarak yaşadığım dikkat dağınıklığını azaltmam dışında hayat içinde anda kalmamı ve anın tadını çıkarmamı sağladı.

 

0 Yorum

Yorum Yap